MYCYBERSALE is back again this year from 3rd to 7th September 2018. This is the 5th time  & this is the largest online sale that allow customer enjoy their purchase with Exclusive Deals, Discount Rates, and Offers .  They will using the #MYCYBERSALE2018 Hashtag. In conjunction with this 5th #MYCYBERSALE2018 DE SOPHEA will Enjoy an additional  OFF with the #MYCYBERSALE voucher code from 3rd-7th September 2018

As Merchants, pleas take this opportunity to increase your brand awareness and increase your revenue.

Benefit Joining This Program:

Source From: MyCyberSale Official Website:  https://www.mycybersale.my

  • FREE registration.
  • Increase exposure from the larger target market as #MYCYBERSALE event reaches beyond Malaysia to regional shoppers.
  • Receive FREE marketing from your preview banner & sale banner displayed at #MYCYBERSALE website during the 5 days event.
  • Increase web traffic as #MYCYBERSALE link the online shoppers to your website.
  • Increase new customer and revenue.
  • Usage of #MYCYBERSALE logo in all your promotion/marketing kit.
  • Enjoy great rebates from our enabler partners.

 

mycybersale2018 DE SOPHEA


Adab Sopan Menghadiri Rumah Terbuka

Hari Raya Aidilfitri dikenali sebagai perayaan yang merapatkan silaturrahim di antara manusia tidak kira agama, bangsa dan umur. Setiap kali tibanya syawal, tradisi kunjung mengunjung menjadi satu kemestian untuk beramah mesra bersama kaum keluarga dan sanak saudara.

Perayaan yang disambut oleh seluruh rakyat Malaysia ini membawa kegembiraan dan keberkatan, lebih-lebih lagi kebanyakkan daripada kita yang membuat keputusan untuk menghidangkan makanan kepada tetamu-tetamu yang diundang pada hari yang khusus dan dipilih oleh tuan rumah. Dalam erti kata lain, mengadakan rumah terbuka.

Hadirnya tetamu itu membawa rezeki, iya kan?
Sebagai tuan rumah, bila menjangka tetamu yang ramai akan hadir ke rumah terbuka yang diadakan, mereka akan berusaha untuk sediakan terbaik dengan persekitaran rumah yang bersih dan selesa, makanan yang sedap dan suasana yang meriah dan ceria.

‘’ Sesungguhnya beruntunglah rumah-rumah yang sering menerima kedatangan tetamu, maka janganlah mengeluh jika ada orang yang menjadi tetamu kerumah kita ’’
-Mizan al Hikmah-

Namun, kita tidak pernah tahu apa yang akan terjadi bila saudara mara, rakan taulan berkumpul di sebuah tempat yang sama. Bagi tetamu yang akan hadir ke rumah terbuka, berikut adalah adab-adab ke rumah terbuka yang perlu kalian tahu.

1. Memberi salam dan bersalaman
Sebelum masuk ke rumah, lebih afdhal jika tetamu memberi salam dan bersalaman terlebih dahulu dengan tuan rumah.

2. Meminta izin untuk masuk
Selepas bersalaman, minta izin untuk masuk ke rumah.

3. Jaga akhlak, adab dan tingkah laku
Bagi mereka yang berkeluarga, sebelum ke mana-mana acara rumah terbuka, bagus jika menasihatkan anak-anak dan meletakkan pro and con apabila berada di rumah orang untuk mengelakkan perkara-perkara yang tidak dijangka berlaku. Apabial berada dalam satu kepompok yang ramai, jangan mengumpat atau bergosip tentang perkara yang tidak elok dan gelak seolah mengilai. Seeloknya bersopan santunlah, kan orang melayu adalah yang sopan dan beradab.

4. Pantau kelakuan anak
Bagi mereka yang berkeluarga dan mempunyai anak kecil, semestinya akan membawa anak ke jemputan rumah terbuka. Apabila berada di rumah terbuka, pastikan anda memantau kelakuan anak-anak sepanjang berada di rumah terbuka. Elakkan mereka dari membuat kotor dan menyepahkan barang atau makanan di rumah tuan rumah. Elakkan mereka dari memasuki bilik-bilik di dalam rumah tanpa izin.

Sebagai ibu bapa, sudah menjadi tanggungjawab anda untuk mendidik anak anda supaya menjaga kelakuan mereka ketika berada di tempat awam atau ketika di rumah orang lain. Didik mereka agar makan dengan sopan supaya mereka tidak mengotorkan rumah tuan rumah dan akhirnya menambahkan kerja mereka untuk mengemaskan rumah di kemudian hari.

5. Jaga adab makan
Kalau ambil makanan, ambil mana yang perlu. Jangan membazir. Nanti banyak yang terbuang, tetamu yang datang kemudian tak dapat nak merasa makanan yang disediakan. Kalut tuan rumah perlu sediakan makanan lain untuk tetamu yang baru tiba.

6. Utamakan solat
Jika ke rumah terbuka dalam waktu solat, minta izin kepada tuan rumah untuk solat atau pergi ke surau atau masjid yang terdekat.

7. Pendekkan tempoh ziarah
Kalau pergi ke rumah orang, pendekkan waktu ziarah. Mungkin tuan rumah punya agenda lain yang perlu mereka untuk keluar, atau ingin isitirehat.

8. Minta izin untuk beransur pulang
Hadirnya dijemput, maka lebih baik jika meminta izin kepada tuan rumah untuk beransur pulang. Berterima kasih untuk juadah yang disediakan dan doa yang baik-baik untuk tuan rumah.


Selepas pilihan raya PRU14, Menteri Menteri Komunikasi dan Multimedia telah membuat kenyataan tentang pengurangan yuran langganan jalur lebar sehingga 25% sebelum penghujung tahun 2018. Implikasi dari kenyataan menteri itu telah memberi kesan besar kepada pasaran saham syarikat telekomunikasi negara. Telekom Malaysia (TM) hari ini mengambil langkah untuk menarik lebih ramai pelanggan jalur lebar dengan memperkenalkan plan 30Mbps di bawah harga RM100 mulai 15 Julai 2018. Iaitu hampir 40% pengurangan dari harga semasa RM179. Pra-tempah untuk plan ini hanya akan mula diambil pada 15 Julai 2018 dan disasarkan kepada golongan isi rumah B40.

Bagi pelanggan sedia ada Unifi sekarang, pihak TM telak memperkenalkan pelan baru iaitu Plan Unifi Turbo, melalui pelan ini pelanggan sedia ada akan menerima kelajuan dua kali ganda dari pelan asal dan akan bermula pada 15 Ogos 2018. Harga untuk pelan turbo ialah RM199.

Kami merasakan dengan initiatif pengurangan harga ini dapat membantu usahawan digital untuk meluaskan pasaran secara e-dagang (e-commerce). Dunia membeli belah secara online kini merupakan budaya paling tinggi di Malaysia dan merupakan cara paling pantas untuk pengguna mendapatkan product yang di inginkan. Cuba anda bayangkan jika negara kita mampu mempunyai liputan jalur lebar sehingga 90% – 95% kawasan di Malayia. Dengan ini mampu membuka peluang untuk rakyat Malaysia dalam memasarkan lebih banyak product secarara e-dagang.

Dengan ini juga dapat membantu meluaskan jurang antara kawasan luar bandar dengan dapat mengakses internet dan medapat liputan berita secara lebih pantas.

Maklumat Lanjut: The Star


Your loyalty and support as our client is highly appreciated. Thank you! Thank you for patronizing us. Giving you excellent service is always a pleasure. We guarantee 100% satisfaction on all products and services you purchase from us. Thank you!

#desophea #desophearaya #desophealover #bajuraya #hariraya2018 #bijan #malaysia #OOTD #Customer ReviewCredit to Malaysiakini

Pilihan raya umum Malaysia ke-14 (PRU-14) bakal diadakan pada 9 Mei 2018 setelah parlimen dibubarkan pada 7 April 2018. Saksikan Live Result Pilihan Raya Umum 2018. PRU14 & GE2018 Credit to Malaysiakini


Konsep busana maya taruhan terbaharu De Sophea


 

HARI Raya Aidiladha akan menjelma tidak lama lagi. Ia akan disambut meriah dengan pelbagai juadah yang enak dan busana indah sebagai tanda meraikan hari istimewa itu.

Busana sopan dan anggun pasti menjadi pilihan untuk digayakan.

Ia lantas memberi peluang kepada De Sophea untuk menghasilkan rekaan yang bertepatan dengan tema itu.

Pemilik jenama itu, Nadzatul Nabila Roslan berkata, pihaknya menyediakan pelbagai koleksi baju kurung dan jubah untuk Hari Raya Haji pada kali ini.

Ia berkonsepkan rekaan moden, sederhana dan maya tetapi masih mengekalkan kesantunan wanita Muslimah.

�Kebanyakan koleksi De Sophea sebelum ini menggunakan elemen polos, namun pada kali ini kami ingin mengeluarkan busana yang bercorak dengan bertemakan maya iaitu bermotifkan petak, berbunga-bunga (floral) dan retro.

�Konsep maya sangat unik dan memerlukan si pemakai lebih berani untuk menggayakannya.

�Koleksi ini memberikan gaya yang lebih berbeza tetapi masih kelihatan anggun dan unik,� jelasnya sambil memberitahu, label itu bakal menyertai Brunei Islamic Fashion Week di Brunei pada 25 hingga 27 September ini.

De Sophea menyediakan koleksi yang sesuai digayakan untuk majlis formal atau kasual.

Bagi koleksi kurung, bajunya boleh disuai padan dengan seluar bagi individu yang mahukan gaya lebih santai.

 

FABRIK yang digunakan untuk keseluruhan koleksi ialah sifon mutiara Korea, linen cetakan Jepun dan Korea Amorgein.

 

 

Kebanyakan koleksi De Sophea menggunakan elemen batu kristal bagi menampakkan imej yang lebih eksklusif.

Begitu juga sulaman dan ropol renda bagi menaikkan nilai estetika setiap koleksi yang dikeluarkan.

Elemen eksklusif

Bersesuaian dengan trend tahun ini, jubah atau jubah dres keluaran jenama itu menggunakan fabrik berlipat bagi menonjolkan elemen eksklusif.

Mengulas mengenai pemilihan warna, Nadzatul Nabila berkata, kebiasaannya, dia akan memberi dua pilihan tema warna kepada pelanggan sama ada rona pastel atau terang.

Fabrik utama yang digunakan dalam penghasilan koleksi De Sophea adalah diimport khas dari Korea dan Jepun iaitu sifon mutiara Korea, linen cetakan Jepun dan Korea Amorgein.

�Kami mengutamakan kualiti fabrik dan memastikan material yang digunakan sesuai dengan cuaca di Malaysia.

�Fabrik kami tidak jarang dan panas serta sangat praktikal untuk digayakan ke mana-mana sahaja,� tuturnya.

Menggunakan garapan elemen moden kontemporari, De Sophea masih menerapkan nilai estetika tradisional bagi sesetengah koleksi khas untuk penggemar pakaian tradisional.

Setiap rekaan baju kurung dan jubah didatangkan dalam saiz XS hingga XXL yang ditawarkan dengan harga yang sangat berpatutan bermula dari RM150 sehingga RM300.

Koleksi ini sesuai dipakai oleh individu dalam lingkungan usia 18 hingga 45 tahun.

Koleksi Raya Haji De Sophea 2017 telah dilancarkan pada awal bulan Ogos. Mempunyai butik fizikal di Klang Selangor, De Sophea masih aktif menerima tempahan secara online.


Intan Mas Ayu Shahimi

Busana anggun dan sopan bukan hanya untuk digayakan pada hari raya. Menghadiri majlis rasmi, minum petang, memeriahkan kenduri saudara dan rakan, waima ke pejabat sekalipun, kurung moden memang pilihan sesuai buat golongan wanita bertudung.

Bertepatan dengan gaya elegan wanita kini, jenama fesyen Muslimah tempatan, De Sophea membawakan koleksi baju kurung dan jubah dengan motif ringkas yang berkonsepkan rekaan moden, sederhana dan maya, namun masih mengekalkan kesantunan wanita.

Pemilik jenama itu, Nadzatul Nabila Roslan berkata, pihaknya menyediakan pelbagai koleksi baju kurung dan jubah untuk wanita moden yang mementingkan nilai sopan dan gaya dalam setiap langkah.

“Kebanyakan koleksi De Sophea sebelum ini menggunakan elemen polos, namun pada kali ini kami ingin mengeluarkan busana bercorak dengan bertemakan maya. Antaranya, bermotif petak, bunga-bungaan dan retro.

“Konsep ini sangat unik dan memerlukan si pemakai lebih berani untuk menggayakannya. Ia ringkas, tidak berlebihan, tetapi masih menyerlahkan sisi elegan wanita.

“Paling utama, koleksi ini menjanjikan gaya yang jauh berbeza dengan kebanyakan busana Muslimah. Ia anggun dan unik untuk diperagakan dalam apa saja majlis. Bagi yang sukakan gaya kasual, kurung moden dalam koleksi ini juga sesuai dipadankan dengan seluar. Ini bermakna, si pemakai boleh berada dalam dua majlis dan situasi berbeza dengan hanya satu busana ringkas,” katanya.

Selain busana ringkas, Nabila berkata, jenama itu turut menyediakan pilihan koleksi mewah dan eksklusif dengan perincian batu kristal.

“Sulam dan ropol turut digunakan untuk menaikkan nilai estetika setiap koleksi yang dikeluarkan. Bersesuaian dengan trend tahun ini, jubah dan jubah gaun kami turut menyelitkan teknik lipatan untuk nampak lebih eksklusif. Sementara warna koleksi bergantung kepada kesesuaian rekaan pakaian yang dihasilkan.

“Kebiasaannya saya akan beri dua pilihan tema warna kepada pelanggan sama ada pastel atau warna terang. Untuk menjamin keselesaan si pemakai, kami mengimport fabrik utama untuk setiap koleksi dari Korea dan Jepun.

Fabrik berkualiti ini penting bagi memastikan setiap busana direka sesuai dengan perubahan cuaca di Malaysia. Ia juga tidak jarang dan panas serta sangat praktikal untuk digayakan,” katanya.

Dengan garapan elemen moden kontemporari, De Sophea masih menerapkan nilai estetika tradisional bagi sesetengah koleksi khas untuk penggemar pakaian tradisional.

“Setiap rekaan baju kurung dan jubah didatangkan dalam saiz XS sehingga XXL. Kami juga menawarkan harga yang sangat berpatutan bermula dari RM150 sehingga RM300. Semua koleksi ini sesuai dipakai individu dalam lingkungan usia 18 hingga 45 tahun,” katanya.

September ini, De Sophea akan menyertai Brunei Islamic Fashion Week (BIFASH) yang dijadualkan berlangsung di Rizqun International Hotel, Gadong, Brunei.


Credit: Oh Bulan

 

Kami pasti ramai kenal dengan abang sporting dengan adiknya, Cik Pia yang menghidap penyakit down syndrome ini. Mereka mula popular apabila sering memuat naik video di laman sosial media. Biarpun Cik Pia merupakan insan istimewa, abangnya (Bengah) tetap melayan dengan penuh masa serta kasih sayang.

Baru-baru ni, Bengah telah menamatkan zaman bujang dengan wanita pilihannya. Adakah Bengah masih ada masa untuk menghiburkan Cik Pia macam sebelum ini? Jom baca luahan Bengah.. Memang terbaik la Bengah!

“Ramai sayang adik. masjid sayang adik, burung burung sayang adik..”

Dengan sekali lafaz aku dah jadi suami kepada seorang wanita yang dicintai kesayangan alam ni.. dah dah. Cik Pia salam ni muka jebek je dia ingat abang dia tinggal kat masjid ni ? adik… abang akan selamanya pikul tanggungjawab jaga adik selamanya laa… ramai sayang adik. masjid sayang adik, burung burung sayang adik, kereta myvi baru sayang adik, @de.sophea sayang adik, @flowerbloomy.my sayang adik, @petalistyck sayang adik, @hansmin_official sayang adik.. seluruh alam sayang adik! TERIMA KASIH kepada semua yang memberi ucapan dan doa kepada Bengah sekeluarga dan keluarga baru Bengah! harini aku menangis kegembiraan.. sikit je tak banyak. hero mana takde airmata? hehe.. Bengah nak sambung majlis bersanding ni. Cik Pia jadi flower girl… ??? #AbangYangPenyayang
#KesayanganAlam

“Ingat senang nak jaga hati semua orang..”

Cik Pia demam tak sihat tapi dia datang jugak la dari pagi nikah sampai aku bersanding kemudian dia balik ikut mak. habis bersanding tapi belum balik dia datang balik ke dewan (dah tukar baju kucing) dengan Kasya nak aku balik bawak dia makan. reaksi dia.. “DAH DAH JOM BALIK. LAPAR LAA” sambil gosok perut dia yang gendut tu seperti sebelum ni. aku cakap majlis tak habis lagi. dekat Kuala Kedah ni mekdi jauh nak pergi. tapi dia bising jugak nak pergi makan nak bawak aku balik. sama la dia ajak Isteri aku ni skali (cik bunge) dia ingat abang dia ni main konsert kahwin-kahwin? ? aku pon cakap kat Isteri ku sayang ni.. “SAYANG, ABANG NAK BAWAK ADIK ABANG PERGI MAKAN. SAYANG NAK IKUT SAMA?” Isteri faham dan dia suruh bawa Cik Pia pergi makan dulu. itulah dia.. pilihan hati aku. dan dia memang takkan menang nak lawan kehendak Cik Pia yang istimewa ni ? kau ingat senang nak jaga hati semua orang? tidak kira yang normal dan yang istimewa.. Aku tak terbaca komen ucapan dari korang semua dari seluruh alam internet tanpa batasan dan sempadan ni.

“Aku mungkin terpilih untuk tunjuk yang terbaik..”

Aku terharu.. aku tahu yang aku bukan siapa pon. tanpa @afiathorrr kerana DIA lah saluran aku dikenali dan aku masih tetap seperti biasa.. rezeki yang luar biasa Allah beri melalui dia dikongsi dengan aku ni. terasa luar biasa bila semua mendoakan yang terbaik dan baik baik semuanya. Allah SWT permudahkan urusan aku.. ada juga ujian dan dugaan dariNya. untuk aku terus berdegil juga untuk memiliki Cik Bunge sebagai jodoh teman hidup sehingga akhirNya.. KALAU aku tak buat video dan aku dah ada kehidupan dengan keluarga sendiri lepas ni.. #AbangYangPenyayang ramai lagi manusia berhati dan bersikap mulia diluar sana seperti mana aku buat dengan adik aku ni. Aku mungkin terpilih untuk tunjuk yang terbaik sebagai contoh kepada semua. untuk bermula kisah hidup baru dengan isteri tercinta aku juga tidak lepaskan tanggungjawab kepada adik istimewa aku tu. kerana dia anugerah dalam keluarga dan berbuat baik kepada dia tu satu bonos untuk di akhirat sana nanti… ? aku buat video ke tak buat video ke janganlah marah. sebab aku memang akan buat ???. itulah cara aku merakam kenangan dengan dia yang teristimewa kesayangan alam…